De ce bune maniere?

     În lumea asta în care trăim, atât de agitată şi de grăbită, în care nu mai ştim cum să facem să adunam un ban în plus, bunele maniere au cam decăzut din lista de priorităţi ale majorităţii oamenilor.

         De aceea, acest blog este destinat tuturor, pentru ca unindu-ne "eforturile" sa creem o lume mai placuta!
 Copii, tineri, parinti, bunici, cu totii avem nevoie de indrumare pentru a fi la curent cu bunele maniere!
  
    Unii dintre noi, cei care am prins şi alte vremuri, mai de demult, mai mult sau mai puţin, am rămas totuşi cu o doză de bun-simţ şi de educaţie elementară şi suntem oarecum uimiţi că în jurul nostru o mulţime de oameni care nu mai ţin cont de bunele maniere.
     N-am să ridic în slăvi acum nici oamenii de la sate (care, se ştie, au, în general mai mult bun-simţ decât orăşenii) şi nici vremurile trecute - mă refer la perioada comunistă- dar cine le-a prins trebuie să recunoască faptul că în acele vremuri se ţinea cont de bunele maniere mult mai mult decât azi, deşi mitocani erau şi atunci, dar parcă erau mai puţini.

           Acum mă uimeşte nesimţirea şi proasta-creştere a majorităţii şi mă tem că situaţia se va agrava dacă nu punem mâna cu toţii să facem ceva pentru a stopa acest proces.
           Tinerii noştri trebuie educaţi în spiritul bunelor maniere şi nici pentru cei mai în vârstă nu e târziu, pentru că au de dat exemplu la nepoţi.
           Ai bune maniere, ai succes! Asta nu înţeleg mulţi, dar se poate dovedi.
         Un exerciţiu: încercaţi, fiecare dintre dumneavoastră să studiaţi comportamentul oamenilor de succes. Atenţie însă, succes nu înseamnă să apari la televiziune din diverse ipostaze şi să hrăneşti presa cu scandaluri!
 Studiaţi, aşadar oamenii de succes şi veţi constata că ei manifestă bun-simţ şi sunt manieraţi.
       
            Alt exerciţiu: căutaţi în viaţa dumneavoastră de zi cu zi oamenii pe care-i apreciaţi la modul general, sau oamenii care într-o situaţie cât se poate de obişnuită (la o întrunire prietenească ori la o şedinţă a Asociaţiei de Locatari, sau la un magazin la cumpărături etc) sunt bine-văzuţi, trezesc simpatie, sunt respectaţi. Ei manifestă bun-simţ şi sunt manieraţi.

          Poate că nu e cel mai uşor lucru să te porţi frumos ţinând cont de nişte reguli şi poate că este mult mai simplu să ridici tonul când te enervezi, să mănânci cu mâna când nu e cazul, să nu-i respecţi pe alţii şi altele.
 Dar mitocanii şi "şmecherii" nu sunt niciunde apreciaţi. Sunt eventual toleraţi, dar nu-i apreciază nimeni şi nimeni nu-i vrea în prejmă!